Webbkrönika

Kära medlemmar!

Efter en längre tids arbete med att förbättra användarupplevelsen av wrangel.org lanserar jag nu en uppdaterad version av vår släktförenings webbsida wrangel.org. Det mest uppenbara för dig som besökare är den uppdaterade layouten med ny banner och den något annorlunda strukturen. De största förändringarna är dock “under huven”, i den tekniska strukturen, som ska underlätta navigation och funktioner samt öka driftsäkerheten väsentligt mot tidigare.

Lite historik…
Upphovet till wrangel.org är på familjemötet 2002 i Eldingen i Tyskland då jag motionerade om skapandet av en webbplats för föreningen. Jag hade då inte en susning om vad det innebar att bygga en webbplats men jag tog mig an rollen som ansvarig för webbprojektet och satte igång. De första trevande försöken var mycket amatörmässiga och sidan lämnade en hel del att önska i både layout och funktion. Då fanns det, utöver de mer uppenbara fördelarna att ha en släktsida, en baktanke att i viss mån också uppfylla en av de intentioner som Svenska Wrangelföreningens grundare hade med sin donation vid instiftandet av föreningen (läs mer under “Om oss”). Nämligen att donationens syfte var att införskaffa ett hus eller släktgård som mötesplats för släkten Wrangel. Någon fysisk byggnad av det slaget har aldrig sett dagens ljus och lär väl heller inte göra det framöver. Föga kunde väl grundarna då ana hur den tekniska utvecklingen med datorer och internet skulle komma att omdefiniera hur vi ser på “mötesplatser” idag! Internet har blivit i stort sett var mans virtuella mötesplats med vilken man kan kommunicera med bekanta och vänner, kolleger och familj ─ så 2002 kändes det som ett naturligt steg i föreningens historia, att kunna bygga vår “släktgård” virtuellt.

Behovet av en kommunikationsplattform som är oberoende av fasta fysiska adresser har bara stärkts under årens gång och då vi för ett par år sedan tog beslutet i styrelsen att upphöra med pappersutskick till medlemmarna, var det med tanke på att de flesta medlemmar har epost-adresser och tillgång till internet idag.
Under de snart 20 år som wrangel.org har funnits har också en hel del hänt inom webb-området. Den kanske den viktigaste förändringen skedde under närtid med tillkomsten av den europeiska dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation). Detta direktiv blev tillämplig 2018 och i korthet innebär det en hårdare reglering vad avser behandlingen av personuppgifter på webben inom EU. För många familje- och släktsajter har detta varit ett smärre gissel eftersom direktivet sätter ganska snäva gränser för hur personuppgifter får behandlas på internet. Mot detta står svensk nationell lagstiftning, främst genom Tryckfrihetsförordningen (TF) som har på många punkter en mycket friare tolkning av vad man får och inte får göra. Således är inget helt solklart vad som gäller men enligt EU:s subsidiaritetsprincip (som i korthet innebär att beslut ska fattas den lägsta ändamålsenliga nivån inom unionen) borde en korrekt tolkning vara att TF har företräde framför GDPR.
För wrangel.org:s del innebär det inga större förändringar då vi är en sluten släktförening där webbplatsen skyddas av en medlemsvägg (login). Däremot behöver vi redovisa våra rättigheter och skyldigheter gentemot våra webbplatsbesökare. Läs mer om GDPR på wrangel.org under “GDPR” i menyn!

Slutligen…
wrangel.org är och ska vara medlemmarnas “släktgård” där du som medlem själv är delaktig i att bestämma hur den ska inredas. Målsättningen är att wrangel.org ska vara en förenande faktor i vår så pass geogrfiskt spridda släkt! Så använd denna mötesplats i din kommunikation ─ inte bara med styrelsen, utan även med andra släktmedlemmar via vårt Forum eller genom att dela med dig av bilder eller texter som du har och tror kan vara av intresse för familjen i övrigt! Alla bidrag av den formen är välkomna och du kan enkelt skicka dessa med vårt kontaktformulär eller bara genom vanlig epost.

Med hopp om en bra surf-upplevelse på wrangel.org

Magnus von Stapelmohr
(Webbansvarig)

Dela detta:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.